26 May 2012

Cerpen: “Kerlipan Stanza Cinta-Nya”


“Maka apakah orang yang berpegang pada keterangan yang datang dari Tuhannya sama dengan orang yang dijadikan terasa indah baginya perbuatan buruknya dan mengikuti keinginannya?” (Muhammad: 14)Kalam agung itu seakan-akan bergema kuat di gegendang telinganya, terus melantun dan melekat rasa getar di dalam hati. Seakan-akan menyelinap halus peringatan Tuhan kepada diri.

Balqis tersedar dari tidur. Dadanya berdebar-debar. Hatinya digoncangkan dengan goncangan perasaan yang maha hebat.  Peringatan apakah ini??

Jam menunjukkan 3.30 pagi. Pantas dirinya bangun dan berwuduk. Sejadah dihampar, dingin pagi menyaksikan sesosok tubuh tunduk sujud memohon ampunan dan petunjuk dari yang Maha Kuasa.

Usai solat tahajud, dia berwirid. Terus bertasbih, bertahmid memuji Tuhannya sehingga debaran di dadanya tadi kian hilang. Menjadi damai. Balqis kian yakin, mimpinya sebentar tadi bukan sekadar mimpi biasa. Tetapi ia adalah peringatan dan petunjuk Tuhan kepadanya. 


Lantas dengan mengumpulkan segala kekuatan, dia bangun menghadap notebook miliknya dan menaip setiap baris kata dengan berhati-hati. Setengah jam kemudian, isi surat itu menjadi lengkap. Lantas di-emelkan kepada seorang hamba Allah.


Selesai sahaja menghantar warkah tersebut, air mata Balqis menitis mengalir menuruni pipinya yang licin dan gebu itu. Balqis menyedari mengambil keputusan seperti ini turut melukai hatinya. 


Baginya, biarlah terluka untuk hari ini jangan ia lebih parah terluka untuk masa depan nanti. Balqis nekad. Dia tidak akan sesekali berganjak dari keputusannya lagi…


*******************


Balqis termenung. Memandang jauh ke dada langit. Kitab di tangan ditatap dengan pandangan yang kosong. Sudah seminggu Balqis seperti itu, tidak mampu menumpukan perhatian penuh pada dirosahnya. Kemudian terpancul bisikan pada dirinya sendiri,

“Ya Allah! Kenapa aku terus begini? Peganglah hatiku ini Ya Rabb, jangan biarkan daku sendiri.. Jangan biarkan aku lemas dalam emosi  perasaan yang menipu daya…”


Hati Balqis merintih sayu sambil berdoa semoga Allah menguatkan imannya di saat dia merasa lemah dan goyah.


Kemudian dia teringat kembali perbualan dengan sahabat baiknya, Hikmah yang sentiasa punya waktu menjadi pendengar setia luahan hatinya.


“Hikmah, semalam Qis dah tetapkan satu keputusan. Qis mahu berundur dan menjauhkan diri dari hidup Irham. Tapi, Qis merasa tidak kuat untuk menghadapi semua ini… Qis bimbang jika Qis tidak dapat istiqamah...” Ada bunyi sendu di hujung kata.


“Kenapa ni Qis? Cuba ceritakan satu persatu kepada Hikmah apa yang dah brlaku?” Hikmah bertanya sambil memegang bahu Balqis.


 “Qis bimbang tidak dapat menjaga hati ini, Hikmah. Meskipun kami hanya berhubung soal dakwah, perjuangan dan kata-kata taujihad, namun hati ini semakin ‘tenat’ dibius halus oleh perasaan yang bersandarkan kepada hawa nafsu. Ditambah lagi ungkapan kalimah ‘Ana Uhibbuki Fillah’ yang diucapkan oleh Irham, menambahkan lagi kebingungan dan seribu persoalan yang sukar untuk Qis tafsirkan…


Qis tidak mahu dibuai oleh angan-angan dan perasaan yang menipu. Sukarnya untuk menjaga hati ini Hikmah…Qis rasa amat berdosa, tidak tahu di mana letaknya Allah dalam hati ini.?? Rasa ia telah terganti dengan dengan makhlukNya.. Allahurabbi…” Esakan Balqis kian kedengaran lebih jelas.


Hikmah terus mendengar dengan penuh setia, membiarkan Balqis menghamburkan segala rasa dalam bicara.


“Walaupun berhubung dengan Irham untuk perkara yang baik tetapi bercampur gaul antara urusan yang penting dengan tidak penting. Semakin dilarutkan dengan soal hati dan perasaan. Sesekali diselitkan dengan senda gurauan sampai berlebihan. Semakin Qis menafikan perasaan dan bermujahadah melawan rasa dalam hati ini tetapi semakin kuat pula perasaan itu hadir. 


Qis tidak mahu tertipu dengan kelicikan syaitan yang mengaburi mata hati yang cuba menghiasi dan melihat semuanya itu perkara-perkara yang elok tetapi matlamat tetap tidak menghalalkan cara kan Hikmah. Hakikatnya makin bertambah titik noda dalam hati, terasa hilang semua nikmat kemanisan bersamaNya selama ini…”


Air mata Balqis semakin lebat, dikesat dengan tisu yang dihulurkan oleh sahabat baiknya itu. Bagi Balqis, biarlah dia menangis hari ini menangisi dosa-dosa hati, dia tidak mahu menangis kelak kerana kemurkaan Ilahi. Dalam sebak, dia menyambung kembali pertuturannya.


“Allahuakbar…Qis merasa amat malu dengan Hikmah dan sangat malu pula dengan Allah… Betapa sukarnya untuk tetapkan hati ini kepada Ilahi, Sang Pencinta yang kekal abadi. Sebab Qis cuma seorang wanita yang lemah, mudah terusik emosi dan perasaan lebih-lebih lagi apabila berhadapan dengan seorang muslimin yang cukup sempurna sifat solehnya. Qis tidak mahu rasa ini jadi semakin parah dan jadi pula zina hati. 


Takut sekali apabila memikirkan jika Qis akan menjadi fitnah kepada dirinya serta akan melemahkan imannya tanpa sedar. Akhirnya setelah lama bermuhasabah meminta kekuatan dan petunjuk dari Allah, Qis nekad mahu jauhkan diri dari hidup Irham…Biarlah masa yang menentukan segalanya, andai benar dia jodoh yang Allah tetapkan untuk Qis, semoga ditemukan kami dalam ikatan yang sah dan halal di sisi-Nya bukan dalam keadaan lalai seperti ini...”Balqis menangis lagi. Kali ini esakannya bertambah kuat. Biarlah. Saat itu dia ingin menangis semahu-mahunya, berharap keresahan perasaan itu akan hilang ditiup oleh angin ketenangan dariNya. Berharap cahaya cinta daripada Maha Esa yang kian malap dan sirna, akan kembali menerangi hatinya semula.


Hikmah memeluk erat sahabat baiknya, berusaha untuk menenangkan jiwa seorang sahabat yang sedang lagi bergolak hebat diuji dengan jihad hawa nafsu. Sememangnya, perang hawa nafsulah sehebat-hebat perang berbanding dengan perang fizikal yang berlawan dengan musuh di medan perang.


Hikmah lalu membacakan kalam suci-Nya dalam Surah Fussilat, ayat ke 35-36 yang bermaksud:

“Dan (sifat-sifat yang baik itu) tidak akan dianugerahkan kecuali kepada orang-orang yang sabar dan tidak akan dianugerahkan kecuali kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar.”
“Dan jika setan mengganggumu dengan suatu godaan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sungguh, Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui”


“Duhai sahabatku Balqis, sesungguhnya mempunyai perasaan cinta kepada makhlukNya adalah fitrah yang Allah anugerahkan perasaan itu bagi setiap insan. Cuma, fitrah itu akan bertukar menjadi fitnah andai kita tidak pandai menguruskannya. 


Lebih parah lagi, apabila hati kita dibutakan dengan cinta manusia sehinggakan kita lupa cinta yang utama adalah cinta kepada yang Maha Esa. Teguhkan cinta kepadaNya dan bertawakkallah. Sesungguhnya Allah lagi sedang cemburu padamu...”

Pertemuan mereka di Taman Seri Cahaya pada petang itu tidak lama kerana Hikmah perlu berkejar ke tempat program Tahsin Al-Quran bersama adik-adik junior yang lain. Balqis tidak terlibat sama lantaran program musabaqah Qiraatnya juga akan berlangsung tidak lama lagi. 


Sememangnya Hikmah ingin menemani Balqis lebih lama namun apakan daya masa tidak mengizinkannya berbuat demikian. Hikmah mengerti Balqis amat memerlukan kekuatan dan sokongan darinya kini di saat iman kian melemah.

Usai ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus selepas solat Insya’ di Masjid Al-Bukhari itu, Hikmah mencari ruang seketika untuk menghantar SMS kepada Balqis. Ingin memberikan kata-kata semangat yang dapat menenangkan hati sahabatnya itu.

“Balqis, sahabatku dunia dan akhirat. Tabahkanlah dirimu mengharungi badai keresahan jiwa dengan diberikanNya ujian hati ini. Kita hanya ada dua pilihan. Memilih dengan akal atau memilih dengan perasaan. Sesungguhnya, akal memberikan garis panduan dan jalan kebenaran kepadamu. 


Andai terus-terusan Balqis berhubung dengan Irham tanpa keperluan dan batasan maka zina hati itu akan semakin memudaratkan kalian kerana syaitan tidak akan sesekali berdiam diri, terus-terusan menggoda sehingga anak Adam tersungkur jua ke lembah maksiat ke dalam jurang zina yang akhirnya pasti akan membinasakan diri kelak.

Dan jika kita memilih untuk mengikut perasaan, maka nafsulah yang akan menjadi tuan kepada kita sehingga kita tidak lagi rasa bersalah berhubungan dengan lelaki ajnabi yang tiada ikatan sah dengan kita sedangkan dalam diam kita telah mempunyai perasaan kepadanya. Malahan, semakin larut dalam emosi khayalan dan angan-angan membuatkan kita semakin melupakan Tuhan. Lupa matlamat sebenar dakwah dan perjuangan.

Teman, sesungguhnya dirimu telah mengambil keputusan yang benar dan tepat. Insya-Allah DIA tidak akan sesekali mensia-siakan jihad hawa nafsumu ini. Allah pasti akan menetapkan keputusan yang terbaik buat Balqis, serahkan segalanya pada DIA. 


Yakin dan percayalah pada Pemilik cinta Agung. Jika redha dan cintaNya yang lebih kita utamakan dan kita buktikan dengan jihad ini, maka selayaknya Pemilik Cinta juga akan membalas cinta yang sangat indah buat kita."Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:
“ Maka bersabarlah kamu, sesungguhnya janji Allah itu benar, dan mohonlah ampun untuk dosamu dan bertasbihlah seraya memuji Tuhanmu pada waktu petang dan pagi ” (Al-Mukmin:55)


Air mata Balqis tidak henti-henti mengalir tatkala membaca tiap bait patah kata dari Hikmah. Subhanallah…dia berasa bersyukur dan bertuah kerana Allah telah menitipkan seorang teman yang sangat baik buatnya, seorang teman yang senantiasa mengingatkan dia kepada Pencipta, seorang teman yang sentiasa memberi nasihat, sokongan dan dorongan di saat imannya semakin pudar dan kelam.

Balqis tidak jemu-jemu menadah tangan berdoa dan terus berdoa kepada Tuhan tanpa henti. Dia terus meminta dan memohon kekuatan dariNya untuk menghadapi ujian hati ini. Sememangnya dia akui, diberi ujian hati ini tidak semudah yang dia sangkakan. Bukan semudah dengan dia berjihad dengan buku, perasaan malas, atau perkara yang lain.

Ujian hati berhadapan dengan sepatah perkataan ‘cinta’ satu ujian yang cukup hebat kerana di tempat inilah sekeping hati yang sentiasa berbolak balik. Syaitan pula tidak pernah bosan untuk terus menggoda agar lebih mengutamakan hawa nafsu dan mengetepikan syariat Tuhan. 

Ia ternyata sangat sukar untuk dijaga, melainkan dipohonkan kekuatan agar Allah yang Maha Kuasa yang melindungi sekeping hati itu dari pelbagai serangan tipu daya dan menetapkan hati hanya untuk Ilahi.

"Dan bertaqwalah kepada Allah, sungguh Allah Maha Mengetahui segala isi hati"
(Al-Maidah:7)Benarlah, ujian ini memberikan seribu hikmah pengajaran kepada diri Balqis. Dalam terlalai, Allah ingin Balqis semakin mendekat. Dekat kepadaNya, bukan semakin menjauh. Untuk diangkat martabat menjadi seorang hamba yang solehah dan mukminah.

Hembusan angin damai dari Tuhan membuatkan hati Balqis kini semakin tenang diselimuti bayu ketenangan. Sebuah ketenangan hati yang sukar diungkapkan dengan kata-kata. Benarlah, ketenangan hati itu sukar diperoleh melainkan dengan mendekatkan diri kepadaNya jua… 


*******************
Irham pula menyepikan diri, langsung tidak membalas sedikit pun warkah yang dilayangkan oleh Balqis. Sebenarnya Irham juga merasakan perasaan yang sama. Perasaan yang bersalah dan berdosa kerana telah mengungkapkan kalimah cinta kepada Balqis sebelum tiba masanya. Berselindung di sebalik kerja-kerja dakwah untuk mendekati gadis itu sehinggakan sudah melampaui batasan syarak gariskan. 


Irham insaf. Imannya bagai diketuk tatkala membaca isi surat Balqis. Oleh itu dia akur dan pasrah menerima keputusan Balqis, dalam diam bermohon kepadaNya agar Allah terus menjaga dan melindungi insan yang dicintainya itu.

Irham berharap suatu hari nanti Allah akan mempertemukan mereka dalam ikatan yang sah. Dia juga tidak akan berputus asa berusaha dan berdoa agar Allah memperjodohkan dia dengan Balqis kelak kerana cuma insan itu yang berjaya mencuri hatinya. Dengan akhlak dan keteguhan iman yang Balqis miliki, itulah sebenarnya yang menarik hati Irham sejak sekian lama.

Ditambah lagi dengan ketetapan hati yang nekad Balqis ambil untuk menjauhkan diri daripadanya. Tegasnya sebuah prinsip untuk memelihara cinta kepada Ilahi, cinta kudus hanya untuk suami yang sah dinikahi. Meskipun Irham turut merasa sedih dan berat hati di atas perpisahan tersebut namun dia akur dengan kehendak dan aturan Allah yang Maha Kuasa. 


Dia tetap meyakini dan mengimani, janji Allah adalah pasti. Dia berjanji untuk merubah diri, ingin turut sama mengejar cinta hakiki. Bermujahadah melawan hawa nafsu demi mengecapi cinta abadi, dengan ikatan perkahwinan yang suci apabila tiba saat masanya nanti.

“Dan sungguh, Kami benar-benar akan menguji kamu sehingga Kami mengetahui orang-orang yang benar-benar yang berjihad dan bersabar di antara kamu, dan akan Kami uji perihal kamu.”(Muhammad: 31)


 *******************


Tanpa sedar masa berinjak pantas berlari. Dua tahun berlalu pergi. Kali ini Irham tidak akan bertangguh lagi. Dia telah menyiapkan dirinya dari segala sudut dan persiapan iman yang paling utama. Setelah berkali-kali beristikharah, hari ini dia akan melamar Balqis. Risikan itu telah dia khbarkan terlebih dahulu kepada ibu bapa Balqis tanpa Balqis ketahui.

“Aku terima nikahnya Nur Balqis Insyirah Binti Mohd Nor dengan mas kahwin RM 99 tunai”

Para saksi mengangguk menyetujui  syarat sah.

Sesungguhnya saat lamaran dari Irham datang, Balqis terus sujud syukur lantas memeluk erat sahabat baiknya Hikmah kerana kesabarannya selama ini telah berbayar. 


Ternyata Allah tidak mensia-siakan doanya. Allah tidak mensia-siakan segala jihad hawa nafsunya dahulu. JanjiNya telah ditepati buat orang-orang yang berpegang padaNya tanpa jemu.

Dua hati yang bermujahadah kembali bertaut dalam rahmat kasih sayang Ilahi. Kini, Balqis telah sah menjadi milik Irham. Menjadi bidadari terindah dalam hidup Irham. 


Mereka bahagia dalam pelukan kasih sayang Tuhan. Suci dan indah dalam naungan cinta Ilahi. Dalam penuh keberkatan dan keredhaan dari Rabbi. Itulah janji Tuhan buat mereka yang berpegang dengan teguh di atas landasan keimanan dan ketakwaan. Benar sekai janji Rabbi yang berfirman: “Dan barangsiapa berserah diri kepada Allah sedang dia orang yang berbuat kebaikan maka sesungguhnya dia telah berpegang kepada buhul (tali) yang kokoh. Hanya kepada Allah kesudahan segala urusan. (Luqman: 22)
*tamat*


P/s: “CINTA ALLAH...Cinta padaNYA tidak pernah rugi, cinta hakiki yang abadi. Mohonlah apa sahaja, pasti akan dimakbulkan. Cuma, ikhlaslah mencintaiNya. Terkadang cepat dianugerahNYA, terkadang lambat dikurniaNYA kerana cinta kepada Ilahi banyak ujian akan mengiringi. 

Yang mesti diharungi demi menguji diri yang tabah dan sabar sahaja akan dapat merasa nikmat cinta yang indah tidak bertepi. Sesungguhnya, berbahagialah mereka yang memperolehi cintaNYA. Cintailah Allah, pasti DIA akan mencintaimu dan seluruh makhluk juga akan turut mencintaimu!”


~cuma ingin redhaMu~

: lakaran idea di hujung pena
: hikmatul islam
: 26052012
: 0500 pm

9 comments:

 1. '' Jagalah Allah, nescaya Allah akan menjagamu ''

  ReplyDelete
  Replies
  1. insya allah...sama2 kita semakin dekati dan rapati Rabbi agar Dia juga akan semakin dekati dan kasihi kita...amin :)

   Delete
 2. Replies
  1. *senyuman manismu kan terpahat dlm memori indahku* ^^,

   Delete
  2. senyumanmu juga kakakku ^^

   Delete
 3. Terima kasih atas artikel ini.. =)

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Sangat menarik dan meruntun jiwa.. Tahniah... Ingin saya menjadi seperti Balqis ^^

  *Bekas peserta Bengkel Penulisan Hilal Asyraf ^^

  Jemput baca cerita bab demi bab dalam Paksi Katarsis setiap hari Selasa http://qalamsyahadah.blogspot.com

  Ingin tahu perjalanan hidup saya, boleh ziarah http://dilabanat95.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. syukran sudi ziarah ke sini =)

   salam ukhuwah ya bintu, bakal penulis islamik kelak, insha allah... ^^

   Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...